Isnin, Oktober 10, 2011

My Bergedel Potato

Kali ini aku akan tayang satu resepi dari satu show kat tv3....5 rencah 5 rasa....bergedel ni aku biasa buat....selalunya aku buat time makan soto....bagi aku apalah rasa soto tanpa bergedel...

Kalau mengikut resepi mak aku...memang agak leceh...tapi sedapnya jangan cakaplah...baunya jer dah boleh buat orang nak makan lagi dan lagi dan lagi.....

Tapi kali ni aku bagi resepi bergedel yg memang simply simple....sapa2 pun boleh buat asal ada kentang...resepi lain tak kisah asal nama tetap sama....bergedel jugak....mak aku pun kata ok2 jugaklah rasanya.....

Bahan2nya amat senang dan boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2...seperti juga aku yg suka suki menokok tambah bahan pada sesuatu resepi...tapi asasnya tetap sama....iaitu kentang...

 sebelum digoreng.....
selepas digoreng...


Resepi :- Simply Bergedel 
Resepi Asal :- Dari Program Tv...5 Rencah 5 Rasa
Resepi Tokok Tambah :- Aku


Bahan2

5 biji - kentang
3 helai - daun sup
1 biji - telur ( asing putih dan kuning )
3 sudu besar - bawang goreng
1/2 sudu besar - lada hitam kisar

Cara2nya

1.Kupas kulit kentang...potong kecil2 kemudian goreng sampai empuk...
2.Tumbuk kentang goreng dalam bekas lain dengan anak lesung sehingga lumat..
3.Gaulkan bawang goreng...daun sup... garam... lada hitam dan kuning telur bersama kentang yg ditumbuk...
4.Ambil sedikit adunan kentang kemudian bulat2kan dan leperkan sedikit...
5.Panaskan minyak....pukul putih telur sedikit dengan garam....celupkan adunan ke dalam putih telur dan kemudian goreng sebentar....
6.Boleh dihidangkan....sedap dimakan dengan Soto atau buat lauk makan dengan nasi panas....makan begitu jer pun sedap...!!!

Tips Tambahan

1.Boleh juga ditambah dengan daging cincang atau ayam cincang....tapi goreng layu dulu daging itu baru tumbuk sekali ngan kentang yg digoreng tadi.


Selamat Mencuba....!!!!




2 ulasan:

  1. Assallamualaikum dan salam kenal kembali.
    Naz pun dah ikut tapak blog ni... jadi pengikut no 133..hehehe..
    Ai suka begedil. Dari kecik mmg mak selalu buatkan begedil ni..ada letak daging cincang.. Cuma resepi standardnya nak kena sukat sendiri...Biasalah..org dulu2 masak main campak2 jer tp jadi & sedap..

    BalasPadam
  2. waalaikumsalam....

    syukran yer naz....yesss bergedil ni memang sedap....kalo ikut resepi emak...kulit kayu manis,bunga lawang tu semua kena goreng dulu pastu baru tumbuk halus...pastu campurkan kat kentang....bau memang wangi....rasa jangan cakap memang sedap...bila kena jirus dengan kuah soto yg panas....perghhhh wangiiii....time rajin buat time malas buat ikut resepi yg ni jer...hehehehe

    BalasPadam

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh