****Sebelum baca dengan lebih lanjut kat blog ni silalah baca juga yang ini.....isu ni ada kena mengena dengan bahan2 yg digunakan pada resepi kali ini....tapi aku bukan nak memandai-mandai....cuma nak ajak sama2 fikir dan fikir2kan....dulu sebelum zaman pesbuk wujud benda ni dah stop tapi semenjak ramai org dah ada pesbuk... benda ni jadi kecoh balik....dulu email berantai...skang pesbuk berantai....apapun ianya isu yang sangat menarik....tapi kita kena pilih yg terbaik....baca pro dan kontranya jangan ambil jalan tengah....
Semoga allah swt akan melindungi kita umat islam dari segala perkara yg keji lagi mengejikan......insyaAllah....
Salam semua....
Hari ni kita layan resepi omputih plak..dah lama sangat nak rasa dan cuba masak sendiri lasagna...ni....belek2 resepi yg ada kat internet semuanya cam susah ada cam senang pun ada...kalau aku punya style...semestinya aku akan pilih yg senang dan mudah dan paling penting yg aku faham....walaupun resepi kelihatan cam sama...kadang tu penerangan dia buat aku jadi tak faham...bila tak faham aku anggap benda tu susah...bila susah aku jadi malas nak buat.....bila malas makanya aku pun malas nak cuba...cumanaya nasib baik aku tak malas nak cuba cari lain punya resepi....
Resepi asal tak tahu sapa punya....nanti aku check balik kat aku punya fail....harrr ni lagi satu aku punya habit...kalau aku suka aku mesti akan print resepi tu pastu aku akan simpan dalam clear file....so....bebila aku rasa nak cuba resepi2 yg ada tu tak perluah aku bukak internet....atau tetiba server down ( nabil yg kata...) masih lagi aku boleh rujuk kat fail...
Layan gambar bahan dulu....harrrrr jangan pelik's sbb ada tin sardin.....ini spesel punya lasagna....east meet west....adapun sebenarnya...masa tu daging cincang takder stok....cendawan pun takder stok....aku guna apa yg ada.....GAYA....Guna Apa Yang Ada....itulah aku punya tagline masa kat dapur.....
So madam2 semua jom layan resepi kali ni.....
My Lasagna with Sardine
Bahan2
Lasagna Segera - 1kotak
Keju Mozarella -1paket
Susu Segar -4cawan
Sardin - 1tin besar
Sos Spaghetti - 1 botol besar
Bawang Holland - 1labu
Bawang Putih - 4ulas
Serbuk Kari - 1sb
Lada Sulah -1sk
Garam
Cara2nya
1.Masak sos spaghetti dulu....
-panaskan minyak...tumis bawang holland... bawang putih dan serbuk kari yg telah dicampur dengan sedikit air
-masukkan sardin dan campurkan juga sos sardin tu dalam 1/2 tin....
-hancurkan sardin dan masak sekejap....
-kemudian masukkan pula sos spaghetti....
-perasakan dengan garam dan gula sedikit
-ketepikan dan standby periuk kedua
2.Masak pula sos putih atau sos keju
-didihkan susu....kemudian baru masukkan 3sudu besar keju mozarella....tambah sedikit lada sulah...
-kacau guna whisk sehingga sebati guna api pelahan
-tak perlu tunggu sampai sos pekat sebab sos tu akan memekat dengan sendirinya
-agak2 cheess dah cair dalam susu pastu bila kacau macam berat dah boleh matikan api
-ketepikan dan standby untuk melayer lasagna
3.Melapis Lasgna ....
( step ni kena cepat sikit untuk mengelakkan sos keju jadi memekat dengan cepat....)
-sediakan loyang yg sesuai dan lengserkan dengan planta
-susun lapisan kulit lasagna hingga menutup loyang
-tuangkan sos spaghetti atas lapisan kulit lasagna sehingga menutupi kulit lasagna tadi
-tuangkan pula sos putih keju atas sos spaghetti....sos putih keju ni tuang secara rawak...
-lapiskan lagi dengan kulit lasagna....kemudian sos spaghetti...kemudian sos putih keju
-buat sampai habis...pastikan lapisan paling atas diakhiri dengan sos putih keju.....
-sentuhan terakhir sebelum masuk oven....taburkan dengan parutan keju mozarella
4.Panaskan oven pada suhu 180'c.....
-masukkan lasagna dalam oven....
-bakar sehingga masak lebih kurang 40minit...
-guna api atas bawah
5.Dah siap bolehlah potong2 dan makan
-enak dimakan panas2....
Dah siap layer sampai atas baru teringat nak amik gambar......
posing dulu sebelum masuk oven......
tengah me'yoga didalam oven....
hampir siap...chesss yg tengah mencairkan diri.....
Tips Tambahan
1.Resepi ni aku guna sardin....kalu tak suka bolehlah guna ayam atau daging atau mungkin juga udang dll...
2.Sos spaghetti dalam resepi ni aku guna yg traditional....tapi kalo nak guna yg ada garlic ker yg ada cendawan ker pun boleh jugak....tak salah....nak guna brand lain pun boleh....
3.Boleh juga tambah cendawan butang atau mix vege semasa masak sos spaghetti
4.Tambah oregano dalam 1sb semasa masak sos spaghetti....mesti lebih sedap
5.Kulit lasagna ni aku tak rebus dulu seperti kebiasaan...
6.Nak lebih sihat gunalah susu rendah lemak yer....
7.Sos spaghetti yg berkuah dan panas itu akan membuatkan kulit lasagna menjadi lembab dengan sendiri kerana faktor haba...tapi kalo nak rebus dulu pun boleh....ikut citarasa sendiri
rupa setelah dipotong memang agak burukkk khennnn....ini pun kerana pencahayaan dan kerana guna kamera telefon yg hanya 3.2px....juga itu sebab nak cepat dan pisau plak tak berapa nak tajam....tetapi rasanya memang mabeles....kalah p*** h** punya lasagna tauuuuu.....itu anak2 buah aku yg cakap yer bukan aku.....bagi aku yang penting cukup rasa mesti sedap bila sedap mesti habis dan tak membazir.....
mak aiii..terlioq den...
BalasPadam@mamayatie
BalasPadamhehehe....lap cepat2....nanti menitis atas lasagna......
terima kasih....
Dila, aahh..Naz pun ada dgr2 org cakap sos yg tu tak terjamin kandungan nya..Lagi pun tak de logo halal. Naz pakai brand KIMBALL bila nk buat spagetti or lasagna sbb lagi rasa yakin sbb kat botol dia ada cop Halal. Kalau nk guna PREGO, cari yg dlm tin. bukan yg dlm botol kaca tu sbb yg dlm tin ada cop halal.. Just sharing ok:))
BalasPadamnaz...terima kasih atas ingatan....rasanya lepas ni saya nak belajr buat sosnya sendiri....dijamin lebih selamat dan halal tanpa was2....tapi untuk lebih mudah len kali saya akan cari dan pastikan yg halalan toyiban
BalasPadamp/s buat lasagna ni dah lama...cuma baru publish kat blog.... terima kasih sekali lagi yer naz sbb sudi singgah sini....