Ahad, April 14, 2013

Sayur Asam Batang Keladi

Assalamualaikum semua....

Hari ini hari Ahad...hari ini aku rasa macam malas jer nak masak....tapi aku merajinkan diri untuk tulis entry pasal resepi....banyak resepi dah bercendawan kat dalam draft....bila nak publish pun aku tak pasti....maklumlah bizi....ehehehe

Aku rasa mesti ramai yg suka makan batang keladi...nak2 kalau dimasak asam rebus....berlaukkan ikan kering dan sambal tempoyak serta air sirap...ehehehe...aku plak yg negences tetiba nihhh....

Mula2nya aku memang kurang yakin nak masak batang keladi ni sebab banyak mitos yg aku dengar bukan sebarangan orang boleh masak batang keladi ni....maksudnya kalau org tu tak sesuai masak batang keladi ni....nescaya sapa yg makan kompom tekaknya akan gatal2....kalau orang yg sesuai masak nescaya tak jadi apa2...maksudnya takkan gatal2 tekak pada siapa yg makan....

Terpulanglah korang nak percaya atau tidak....tapi pengalaman aku sendiri memang begitu...dalam adik beradik yg sesuai masak batang keladi ni hanya kakak ipar aku...memang dia masak sedap dan tekak pun tak gatal....kak ipar aku yg lain plak belum pernah masak batag keladi i jadi tak taulah kesannya camner....dan ada beberapa kali aku makan batang keladi yg makcik aku plak masak ...arghhhh sampai aku jadi serik dan takut nak makan batang keladi....gatal gila beb tekak aku... rasa cam nak garu ngan pisau jer tekak aku ni....

Tapi takkan tiap kali nak makan aku nak suruh kakak ipar aku yg masakkan....drop my water face'lah....jadi dalam takut aku beranikan diri...aku berdoa semoga tangan aku ni sesuai masak batang keladi ni...insyaAllah

Sebelum masak aku tanya mak ngan kak ipar aku camner nak masak batang keladi nih....hidup jangan sombong beb...walaupun dalam keluarga aku dah dinobatkan sebagai pakar dan hebat dalam memasak... tetap juga aku rasa aku masih banyak yg tak tahu  dan masih banyak yg perlu aku belajar...

Mak aku jugak pesan...kalo masak batang keladi ni jangan panggil "batang keladi" tapi suruh panggil "lampong"...sebab kenapa aku tak tahu.....

Fine...aku ikut jer....semua arahan mak dan kak ipar aku...nak cakap lebih2 aku tak berani...benda baru pertama kali masak'lah katakannnn...

Siap masak...mak aku ngan inchik dd dan aku pun semua makan sama....okay....nampaknya takder gatal2....maknanya aku sesuai masak batang keladi ni...syukur sangat.....hoyeh hoyeh....

Nak tahu lebih lanjut.....??? bacalah resepi kat bawah tu okay




Nama Resepi :- Sayur Asam Batang Keladi
Tunjuk Ajar Resepi :- Mak & Kakak Ipar

Bahan2

3 batang - batang keladi 
*1 biji besar - bawang merah 
*3 ulas - bawang putih 
*1 batang - cili merah  
*5 batang - cili api 
*Serbuk Kunyit / Kunyit Hidup 
2 keping - asam keping
Kiub Ikan Bilis Knorr
Garam & Gula - secukupnya
Air -secukupya

Cara2nya

1.Basuh dan siat batang keladi terlebih dahulu...kemudian potong kecil dan rebus dalam air mendidih sehingga batang keladi kelihatan lembut...kemudian bilas dan tos.

2.Kisar bahan2 bertanda ( * )

3.Didihkan air dalam periuk secukupnya dan masukkan bahan2 kisar tadi dan asam keping.

4.Masukkan kiub,garam dan gula secukup rasa dan biarkan kuah mendidih sebentar.

5.Kemudian baru dimasukkan batang keladi yg telah di tos tadi.

6.Siap dihidangkan.


Tips Tambahan

-boleh lebihkan cili kalao nak pedas
-boleh juga tambah sesudu tempoyak untuk dapatkan kuah sedikit pekat.
-boleh juga tambahkan udang kalau suka

Selamat Mencuba....

3 ulasan:

  1. sayur keladi adalah feveret saya taw kak!!!! ^_^

    BalasPadam
  2. Salam...sy trjumpa entry ni msa tgh google2kn resipi masak asam keladi.. Jmput follow kmbali ye :))

    BalasPadam
  3. Sayur keladi ni faveret en.somi sy.

    BalasPadam

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh