Dek kerana aku malas dan tak sempat nak keluar ataupun oder kek pada hari yang sama...lalu aku bikinlah satu kek untuknya....dan untuk pengetahuan semua....ini juga first time aku melapis kek....selalunya aku tahu nak melapis ni memang payah kalau tak kena gaya dan cara.....memang betul dan sangat2 betul....sewwaktu melapis dalam nak menunggu kek selapis demi selapis masak....adalah aku tertidur....memang leceh jugak...nasib baik hasilnya sangat memuaskan.....itupun aku lapis tebal2 kalau nipis2 cam kek lapis serawak mau pengsan kot....
Resepi aku ambik dari facebook seseorang yang bernama Zuraini Alias dan resepi ni kepunyaan Putri Manja
Kek Hawflakes ( Resepi Putri Manja )
Bahan A >> 5 biji telur
225 gm gula castor
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar ovelett
secubit garam
Semua bahan A dipukul hingga kembang dan berkrim
Bahan B >>1 sudu teh baking powder
220 tepung gandum
Bahan B boleh diayak dulu kalau rajin
Bahan C >>150 ml susu cair
100 ml minyak
Bahan Utama Lain >> Hawflakes/Asam Masin secukupnya
Cara2nya
1.Masukkan bahan B dan C berselang seli ke dalam bahan A
2.Bahagikan beberapa bahagian dan warnakan
3.Kukus selapis demi selapis..lapis terakhir biar lama sikit lebih kurang 20-25 minit
Tips Tambahan :-
-Warna terpulang kepada kesukaan masing....aku buat warna merah jambu dan hijau pandan....cukup aku buat dua warna....kalo sapa2 rajin boleh saja nak buat 3 warna ker 4 warna ke....oleh kerana kukus aku kecik...nak letak loyang tak muat...lalu aku gunakan bekas plastik jernih....herrrrmmmm sesuai sangat2.....
Apapun hasilnya amat puas hati dan mendapat pujian ramai...berday boy Adam Darwisy pun suka makan....kira oraitlah....tapi nak praktis lagi bab melapis ni....manalah tau kot2 ada yang berkenan bolehlah oder2.....kan kan kan....
Upadated 8/12/2011 :-
Terima kasih yg tak terhingga kepada salah seorang pemberi komen dari facebook yg cukup prihatin kepada entry ini....terima kasih kerana menyedari yg saya terlupa memasukkan bahan utama iaitu hawflakes kedalam resepi ni....
sedapnya...boleh cuba pas nie
BalasPadam5 bj telur je?
BalasPadamkek lapis biasa guna byk telur..
nonie:>> cuba yer jangan tak cuba....ini first time saya buat....tapi berkat yakin dari resepi ni....saya juga berjaya menghasilkan kek lapis hawflakes ni....syukur sangat
BalasPadamscha ara:>> kenapa...? tak percaya ker...?? tapi betul saya guna 5 biji telur jer....ni kek kukus...gunakan teknik secara melapis....not original kek lapis cam kek lapis sarawak tu'lah dear....rasa kek ni agak lembut macam span tap bukan macam kek span....ianya lembut tapi berat...kena plak ngan asam masin tu....not so bad....apa kata u try buat dan beritahu hasilnya nanti kat sini.......
BalasPadamapapun terima kasih kerana sudi singgah dan komen kat sini....rajin2 datang lagi yer...
sedapnya. tak pernah lagi buat kek lapis. mcm rumit je rasa. huhuhu. tp pasti nak cuba suatu hari nanti.
BalasPadamtanx share resepi ye :)
idasz>>rasanya memang sedap...mula2 pun saya ingat susah...saya melapis pun tak nipis2...lapisan pun agak tebal...asal habis adunan jer saya buat...cuba buat yer nanti...
BalasPadamterima kasih kerana sudi singgah sini...
ok...bahannya sangat mudah nak dapat,so saya nak try juga...cantik photo tu...nak try dan makan..pasti yummy!! tq
BalasPadamcahayamata>>sama2...dan terima kasih juga kerana sudi singgah sini...cuba yer...jangan tak cuba...teksturnya lembut dan sangat sedap....
BalasPadamp/s:- hehehe gambar tu biasa2 jer....guna camera kat phone....
@Just Dila79
BalasPadamoho ... camtu .. saya budak baru blaja .. kalau saya ada masa nak buat saya try n gtau hasilnya ...