Semenjak trafik naik sampai beribu sehari ni....ada semacam rajin plak nak update post kat blog ni.....sebelum ni bukanlah tak rajin....rajin gak cuma agak kurang sikit....dan lagipun'nyer aku dah lama tak merayau-rayau ke blog org lain....sebab utamanya lagi adalah kerana selalunya aku lebih layan aku punya personal blog dari blog tong-gas aku ni....padahal hari2 masak.....ada resepi aku amik kat internet ada resepi mak mertua bagi resepi jiran pun aku kebas jugak....yg resepi belasah sendiri lagilah banyak kot....hahahaha
Orait....tanpa membuang masa...hari ni kita share buat kek tiramisu....errr tiramisu ni kategori kek ker...? aku kureng tahu...resepi tiramisu ni aku ambik dari seorang kawan...bukan pompuan tetapi laki2...dan resepi ni aku andaikan sepertia original tiramisu kerana tukang yg bagi resepi ni selalu buat semasa dia belajor kat negara omputih...negara apa aku kurang periksa plak....dan dia juga aku panggil abang.....bukan abang sayang okeh...tetapi abang yg berpangkat yg aku respek kerana dia bukan sahaja pandai cari duit dalam bidang forex tetapi juga pandai memasak....dia juga boleh dikatakan guru forex...dd pun belajar forex pun ngan dia....apapun terus terang aku katakan....aku jeles....hahahaha
Resepi yg dibagi ni sangat simple....dan nak buatnya pun sangat2lah mudah
Bahan2
36 - lady finger
450gm - mascarpone
5 biji - telur kuning gred A
5 biji - telur putih gred A
150gm - gula
2sk -esen vanilla
Nescafe Pekat
Garam - secubit
Cara2nya
1.Pukul telur Putih dengan secubit garam hingga bertanduk
2.Dalam bekas lain ..pukul kuning telur dan gula....separuh gebu...masukkan pula mascarpone dan pukul sebentar
3.Masukkan putih telur yg sudah dipukul tadi kedalam adunan kuning telur dan pukul lagi sehingga gebu dan berkrim...janga lupa masukkan sekali esen vanilla...
4.Bancuh nescafe tanpa gula dengan sedikit air suam...celup cepat kedua belah biskut lady finger kedalam bancuhan nescafe kemudian susun kedalam bekas...lapiskan dengan adunan krim...dan lapiskan secara berselang seli sehingga biskut dan krim habis...
5.Akhiri lapisan dengan krim...tabur serbuk koko ke atas krim...dan taburkan dwi coklat cip keatasnya....simpan dalam peti ais semalaman....untuk lebih enak dimakan...
Tips Tambahan
1.Kalau takder lady finger atau biskut khas untuk tiramisu....boleh gantikan dengan kuih bahulu ataupun kek span perasa kopi....
2.Kalau taknak letak cip coklat boleh juga digantikan dengan hirisan buah2an...
***
Orait....tanpa membuang masa...hari ni kita share buat kek tiramisu....errr tiramisu ni kategori kek ker...? aku kureng tahu...resepi tiramisu ni aku ambik dari seorang kawan...bukan pompuan tetapi laki2...dan resepi ni aku andaikan sepertia original tiramisu kerana tukang yg bagi resepi ni selalu buat semasa dia belajor kat negara omputih...negara apa aku kurang periksa plak....dan dia juga aku panggil abang.....bukan abang sayang okeh...tetapi abang yg berpangkat yg aku respek kerana dia bukan sahaja pandai cari duit dalam bidang forex tetapi juga pandai memasak....dia juga boleh dikatakan guru forex...dd pun belajar forex pun ngan dia....apapun terus terang aku katakan....aku jeles....hahahaha
Resepi yg dibagi ni sangat simple....dan nak buatnya pun sangat2lah mudah
Bahan2
36 - lady finger
450gm - mascarpone
5 biji - telur kuning gred A
5 biji - telur putih gred A
150gm - gula
2sk -esen vanilla
Nescafe Pekat
Garam - secubit
Cara2nya
1.Pukul telur Putih dengan secubit garam hingga bertanduk
2.Dalam bekas lain ..pukul kuning telur dan gula....separuh gebu...masukkan pula mascarpone dan pukul sebentar
3.Masukkan putih telur yg sudah dipukul tadi kedalam adunan kuning telur dan pukul lagi sehingga gebu dan berkrim...janga lupa masukkan sekali esen vanilla...
4.Bancuh nescafe tanpa gula dengan sedikit air suam...celup cepat kedua belah biskut lady finger kedalam bancuhan nescafe kemudian susun kedalam bekas...lapiskan dengan adunan krim...dan lapiskan secara berselang seli sehingga biskut dan krim habis...
5.Akhiri lapisan dengan krim...tabur serbuk koko ke atas krim...dan taburkan dwi coklat cip keatasnya....simpan dalam peti ais semalaman....untuk lebih enak dimakan...
Tips Tambahan
1.Kalau takder lady finger atau biskut khas untuk tiramisu....boleh gantikan dengan kuih bahulu ataupun kek span perasa kopi....
2.Kalau taknak letak cip coklat boleh juga digantikan dengan hirisan buah2an...
***
My tiramisu tengah menyejukkan diri didalam esbok...
Tiramisu ni rasanya memang lazat...sebab dia pahit2 tapi bila makan kena sekali ngan cream cheess tu...rasanya boleh buat kita nak nyanyi...lalalalala
Nampaknya dalam gambar ni...tiramisu aku tak duduk dengan betul sebab ianya sangat lembut....aku lebihkan krim daripada biskutnya....jadi layernya pun tak berapa nak nampak....
Creammmmmmyyyy......
Rupa biskut tiramisu....ataupun lady finger....
Ini pulak rupanya mascarpone... in malay nak sebut gini....masker-poni.....hehehehe
Okey geng....harap2 bolehlah faham yer....tiramisu ni juga adalah tiramisu pertama yg aku buat....jadi kalau rupanya kurang elok....harap fahamlah yer....yg penting rasanya tetap mabeles....
Selamat mencuba...
mana nak cari lady finger ngan mascarpone cheese kt mlysia ek? huhu...
BalasPadamsalam ayuniq..terima kasih kerana sudi singgah sini....
BalasPadamKalau ayu nak tahu...lady Finger ngan mascarpone tu boleh cari kat kedai bakeri cam BAGUS atau BAKE WITH YEN....
tau tak resepi biskut ulat bulu. sedap la biskut tu ada kwn bg dlu. tp tak tau mn nak cri da kwn tu. klu tau ble syer tak resepi?
BalasPadam@khatijah
BalasPadamermmm resepi ulat bulu...?? hehehe pernah denar dan tenok kat majalah tapi tak terfikr nak cuba buat....minta maaf yer...
sedapnya...selalu gak buat..tapi guna sponge kek jek dan takderk telur..mane nak dapat lady finger tu ye?
BalasPadam@aeyla
BalasPadamboleh dapatkan kat kedai bakeri...tapi skrg ni kat pasaraya pun dah ada jual...pernah jumpa kat tesco ada dengan mascarpone nya juga...cuma harga agak mahal sedikit...