Isnin, Mei 17, 2010

My Kek Lobak / Carrot Cake


Salam semua....walaupun baru baik dari sakit tapi aku tak pernah lupa apatah lagi dari mencuba pelbagai resepi yang mungkin dah lama nak buat tetapi selalu postpone....banyak sangat yang nak dibuat....lagi2 semenjak projek mega aku yakni Projek Ranting Buruk mendapat sambutan yang amat menggalakkkan.....alhamdulillah rezeki ini untuk menampung sekeluarga terutama sekali untuk anak2 yang makin lama cepat membesar dan perlukan perbelanjaan yang tak tercapai dek akal.....Yang penting DUIT....Doa Usaha Ikhtiar Tawakal......tanpa konsep itu tak mungkin aku berjaya melancarkan produk2 Home Made.....

Sebagai langkah pertama ....aku akan melabelkan segala kuih biskut hatta kek kepada nama               " Home Made Cinta Bites " dibawah syarikat aku yang lama iaitu " Double D Frozen Food House"

Semalam aku ada buat makan2 sikit kat rumah sempena aku dah selamat menjalani rawatan SRS/SRT ( streostatic radiosurgeon ) pada 12 mei bersamaan pada hari ulang tahun mak mertua aku....leh kerana aku tak dapat nak sambut pada hari tu....jadi aku buatlah semalam pada 15mei....

Menu.....Kek Lobak , Soto Ayam dan Preego Spaghetti Angel Hair.....

Walaupun ramai yang dah tahu tapi saja aku nak tulis untuk rujukan aku dan anak2 bila besor nanti....resepi ni agak simple.....bak kata  aku.....kita guna apa yang ada.......

My Kek Lobak
Lobak Parut - 2 cawan
Gula Perang -1/2 cawan
Gula Pasir - 1/2 cawan
Tepung Gandum - 1 1/2 cawan
Soda Bikarbonat - 1 sudu teh
Baking Powder - 1 1/2 sudu teh
Telur - 4 biji asing putih kuning
Dried Mix Fruit - 1/2 cawan
Minyak - 1 cawan
Garam - 1/2 sudu teh
Perasa Lemon - 1/2 sudu teh

Cara2nya
1.Satukan bahan2 kering seperti tepung ,soda bikarbonat dan baking powder dalam bekas kering
2.Pukul telur kuning agak2 kembang sikit...masukkan kedua-dua jenis gula dan garam....
3.Pukul agak2 sebati masukkan pula minyak dan pukul lagi
4.Tuang bahan2 yang dipukul tadi kedalam tepung dan kacau guna sudu ke spatula ke senduk ke....kacau sampai sebati
5.Masukkan pula lobak parut dan buah2 kering dan perasa lemon....kacau lagi sampai sebati
6.Pukul putih telur pula sampai jadi krim....means kalau kita terbalikkan bekas telur tu dah takder cecair yang mengalir.....ada yang kata biar sampai jadi meringue atau putih telur tu jadi kaku....
7.Dah tu campur dan kacau secara kaup balik kedalam bekas yang tadi....
8.Lapik loyang guna baking paper dan panaskan oven 180'C dalam 15 ke 20 minit.....
9.Bakar selama 40 minit....siap dan confirm jadi.....

My Topping Style
Cheess Cream/ Krim Keju - 1 buku
Yogurt Plain/Flavour- 1 bekas
Gula Icing - 1 cawan
Perasa Lemon/Vanilla - 1sudu teh

1.Campur ke semua bahan dan pukul sehingga jadi krim....tuang atas kek yang dah sejuk....

Edit Masukkan Gambar 20 Mei 2010
bahan utama.....Lobak Merah Parut

Bahan2 lain....gula perang,gula putih dan garam daam satu bekas....tepung gandum,soda bikarbonat dan baking powder satu bekas.....telur putih dan kuning....bekas asing        
Campuran adunan ditambah lobak parut dan juga buah2 kering campur   
gaulkan sebati
campurkan putih telur yang telah dipukul menjadi meringue
sebatikan secara kaup balik....
 masukkan dalam oven.....bakar
kek dah sejuk.....letak topping.....potong2.....makan....

8 ulasan:

  1. letak la pic kek lobak..
    nk tgk gak cmne rupenya~

    BalasPadam
  2. sabar yer kieyu.....laris sampai tak sempat nak snap.....kalo ada kelapangan memang saya nak buat step by step.....untuk panduan saya anak2 dan sesiapa yang memerlukan.....anyway tq singgah sini.....len kali jalan lagi yerr

    BalasPadam
  3. saya pernah buat kek lobak, mmg sedap. cuma dia letak bnyak bahan cam walnut,badam,serbuk kulit kayu manis. Cuma resepi dia sudah hilang. sayang sekali,

    BalasPadam
  4. muhammadfathimarzuki..resepi yang awak ckp tu ada dlm myresipi.com. sy dah 2-3kali buat resepi tuh..

    BalasPadam
  5. Liz dah cuba resepi ini..memang sedap..

    BalasPadam
  6. liz:- kek lobak memang sedap....

    muhammadfathimarzuki :- sebenarnya kek lobak ni ada macam2 versi...memang ada jumpa juga resepi yg letak cinnamon ngan walnut dalam kek lobak ni...apapun terpulang pada kita yg nak buatnya...lain org lain resepi lain juga citarasanya...

    DapurAlong :- mesti rajin buat macam2 versi kek lobak kan...

    BalasPadam
  7. akk x pernah nk cuba wt kek..psal akk x suka mkn mknan yg manis2..tp bila tguk resepi ni mcm senang jee..akk nk try buatlh..doakn kejayaan akk yee..heee

    BalasPadam
  8. @kak ida bp

    kak ida...terima kasih sudi singgah sini....

    saya doakan akak berjaya dan jadikan ini kek ni kek pertama yg akak akan buat....

    semoga berjaya....chaiyokx2...!!!

    BalasPadam

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh