Jumaat, November 26, 2010

My Kek Batik / Kek Biskut Marie

Salam semua...dah lama tak post resepi...padahal hari2 masak.....kadang sempat ambik gambar jer....cuma nak tulis detail yang tak sempat....

Adapun semalam sewaktu membelek resepi di internet....aku terasa nak buat sesuatu.....bahan2 cukup....dah lama beli tapi belum kesampaian nak membuatnya....jadi dengat semanagat kesukanan yang rajin....semalam aku berjaya membuat dua loyang kek biskut marie ataupun lebih femes dipanggil kek batik.....


Yang ni perisa coklat......



Dalam loyang....putih2 tu kelapa kering.....
Yang ni plak perisa kopi...

Nota : gambar tak cantik sebab guna kamera telepon.....cahaya pun kurang.....harap nampak yer...

Dalam banyak2 resepi kek batik yang ada...semuanya lebih kurang jer.....maksud aku dari segi bahan utama....yang selebihnya terpulang pada kreativiti dan kesukaan masing2....cara juga memainkan peranan dan cara juga boleh mempengaruhi tekstur.....ada yang begini ada yang begitu.......sebelum ni aku pernah gak buat tapi aku rasa tidaklah sehebat yang ini.....kerana teksturnya lembut mudah dipegang walaupun setelah dikeluarkan dari peti ais....tidak terlalu keras...tidak terasa telur yang bergentel dengan butter.....tidak terlalu manis dan rasanya amat hebat.....seloyang yang ku buat awal telah habis dalam masa beberapa jam sahaja......Aku buat dua perasa jenis biskut....coklat dan kopi...yang original takder....cuma kalo kita guna biskut yang original....batiknya akan lebih kelihatan....guna coklat untuk rasa lebih coklat....rasa kopi ada rasa pahit2 kopi.....amat sedap pada yang gemar akan rasa kopi....manis dan pahit.....tapi takdelah pahit sangat....sesedap rasa......aku pun suka...

Kebanyakkan resepi juga menggunakan campuran koko dan milo....oleh kerana kat rumah tidak menggunakan milo....aku gunakan vico....but the taste still the same.....mungkin lebih sedap kot.....ada juga yang menggunkan coklat cair sebagai topping ataupun mungkin kacang cincang yang dipanggang....tetapi aku menggunakan kelapa kering.....tak menghampakan....rasanya amat sedap....

Semasa proses penyejatan air .....bahan2 semua tu kena selalu dikacau dengan whisk....itu untuk mengelakkan dari bahan2 seperti telur dan butter jadi bergentel.....gunakan api sederhana.....so kalau ada yang nak cuba resepi di bawah ni sila2kanlah.....kalo tak paham bolehlah tanya yer

Kek Batik / Kek Biskut Marie
1 paket biskut marie
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn vico
Air panas mendidih
1/2 buku mentega
1/2 cwn gula
1/2 cwn susu pekat
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
Kelapa kering secukupnya sebagai hiasan

Cara2nya
1. Biskut Marie dipatahkan empat
2. Bancuh koko dan vico dengan air panas
3. Cairkan mentega guna api sederhana
4. Masukkan gula sehingga dan susu
5. Masukkan telur
6. Masukkan campuran koko dan vico
7. Kacau menggunakan whisk sehingga bahan2 memekat
8. Tuang atas biskut marie dan gaul sehingga sebati
9. Tuang dalam loyang atau bekas yang telah dialas dengan baking paper
10.Tabur rata kelapa kering
11.Sejukkan dalam peti ais
12.Potong2 sedia untuk dinikmati

Aku juga ambil tempahan untuk kek ini.....pada yang teringin merasa atau malas nak buat boleh saja order ngan aku......

Harga Untuk 1 Loyang Hanya : Rm 20.00
Perisa Pilihan : Original , Coklat dan Kopi
Kos Penghantaran : Bergantung Pada Order....Lebih 3 Loyang Penghantaran Adalah Percuma....
Kawasan Penghantaran : Puchong ,Subang , Klang Dan Banting
Lain Kawasan Sekitar Selangor Boleh Dirunding

2 ulasan:

  1. hai.. look superb batiklah...
    lebih kurang sama dgn resepi kita
    tapi cuma tak pernah tabur kelapa
    di atas.. must try,.. thanks sis

    BalasPadam
  2. @Nur Misnan

    minta maaf kerana lambat reply komen...sorry sangat....apapun terima kasih kerana sudi jenguk2 sini...

    akak cuba2 jer letak topping kelapa tu...so far org kata semuanya sedap....ada gak akak buat tabur serbuk koko dan coklat cip....boleh cuba yer....

    BalasPadam

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh