Isnin, Oktober 28, 2013

Lasagna Ayam

Assalamualaikum....

Entry kali ni aku akan kongsikan resepi Lasagna Ayam.....kali ni aku letak apa yg aku rasa aku nak letak....segala macam erba aku letak jugak....cuma aku jadika ianya proses yg cepat yg senang dan yg mudah....dan juga surprise.....sebab kali ni aku terlupa giler nak guna susu segar sebagai campuran untuk sos putih....heeee....aku guna Sos Carbonara segera jer...brand Preego jugak....

Iyer aku tau....ianya semudah ABC untuk membuatnya...tapi jangan itu yg dipandang ok....aku buat pun atas permintaan anak buah aku.....sejak belum balik dari kolej lagi dia dah bagitahu dia nak moksu iaitu aku buatkan Lasagna....sayang nak bua punya pasal...buatkanla jugak walaupun dalam proses buat tu jari aku terluka tersiat tin Sos Carbonara....alhamdulillah.....dapat hapus dosa sikit......

apa yg paling terarunya....kebetulan dalam 5 minit Lasagna aku masak....abg aku yg duduk kat joor tu balik kejapa jengauk mak kat ruma dengan kawannya....dia singgah sini semasa dia ada seminar kat otel De Palma Inn Shah Alam....

Kira rezeki langkah kanan'lah abg aku ni ngan kawannya....Lasagna aku hangat lagi dalam oven....demi menghormati tetamu....aku potong Lasagna tu dan aku hidangkan buat abg aku dan kawannya.....

Katanya abg aku....perut kenyang lagi nihh...baru makan kat hotel...macam2 ada.....tapi kawan abg aku bila makan sesuap jer Lasagna aku...terus dia kata...." rasa macam pizza lah...." aku pun terus..."haaaa....?? yer ker...??? mungkin pasal sosnya yg masam2 sikit....tapi dalam masa menyuap tu dia asyik puji dan asyik tanya aku macam2 pasal Lasagna ni.... dia kata rasa makanan baru....bole bukak restoren....resepi sendiri ker....ehhh macam2'lahh....aku suspek kawan abg aku tu mungkin baru first time makan Lasagna kot.....agaknyalahh....manalah aku tauuuu....kikiki...yang penting hati tetamu gembira dan berselera makan hidangan aku....syukur sangat....walaupun perut diorang kenyang....tapi abis licin jugak Lasagna dalam piring masing2.....ohohoho....bangga...bangga....

Tak lupa pada yg menanya resepi kat iG....walaupun ada sudah resepi Lasagna ni....tapi kali ni aku buat ikut cara aku sendiri tanpa meruuk resepi2 kat blog...asas semua masi sama...cuma ikut kitala nak ejas...nak tamba apa2 bahan ikut selera kita dan ikut apa bahan yg ada kat dapur......

Nama Resepi :- Lasagna Ayam 

Resepi Lasagna Yg Dulu :- Lasagna Sardin

Bahan2

2 Kotak - lasagna segera

Bahan Untuk Sos Spaghetti

250grm - daging ayam cincang
1 botol besar - sos spaghetti preego
1 labu besar - bawang holland/kuning - didadu
1 sudu besar - serbuk cili/ paprika
1/2 sudu besar - lada hitam yang dikisar kasar
1/2 sudu besar - oregano
1/2 sudu besar - mix herbs
1 kiub - ayam "knorr"
1 botol air - sukatan air guna 1 botol sos preego
Garam Gula - secukupnya

Cara2nya

1.Panaskan minyak dan tumis bawang holland dengan serbuk cili yg dibancuh sedikit air.
2.Tumiskan juga ,lada hitam,oregano,mix herbs dan kiub ayam
3.Masukkan daging ayam yg dah dicincang
4.Masukkan sos spaghetti
5.Tambahkan air dan garam secukup rasa

Bahan2 Sos Putih Carbonara

4 ulas - bawang putih dicincang halus
2 tin - sos carbonara Preego
1 sudu besar - lada putih kisar
1 cawan -  keju mozarella parut
2 tin air - sukatan air guna 2 tin sos carbonara

Cara2nya

1.Panaskan minyak , tumis bawang puti dan lada putih kisar
2.Masukkan sos carbonara
3.Tambah air dan biarkan mendidih sebentar
4.Masukkan keju mozarella
5.Kacau sebati hingga keju mencair
6.Tabur sedikit garam, kacau sebati dan matikan api

Cara Melapis Lasagna

1.Lengserkan keseluruan dalam loyang dengan sedikit planta
2.Tuang sesenduk sos spaghetti untuk lapisan pertama
3.Susun lasagna diatas sos spagetthi dengan 2 lapisan pasta
4.Tutup pasta dengan sos spaghetti kemudian sos carbonara
5.Ulag langkah sehingga habis lapisan pasta diselang seli dengan kedua-dua sos
6.Akhiri dengan sos spaghetti dan sos carbonara dan taburkan keju mozarella secukupnya
7.Bakar guna api bawah dulu dalam 20 minit...dan guna api atas pula 20 minit dengan suhu 200'c atau sehingga masak dan sedikit garing pada permukaan.
8.Siap dihidangkan

Tips Tambahan
-bole tambahkan hirisan cendawan butang semasa menumis dalam sos carbonara
-sos spagetti tu boleh dipekatkan dengan cara didih seketika jika terlebih air
-boleh juga gantikan penggunaan air dengan susu segar semasa memasak sos carbonara untuk lebih lemak


Selamat Mencuba...!!!!

3 ulasan:

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh