Selasa, Februari 19, 2013

Masak Lemak Pucuk Geti / Daun Turi

Assalamualaikum...

Pernah makan sayur turi ni tak....?? mesti ada yg pernah dan ada yg tak....?? tak semua orang tahu dan tak semua orang makan...kadang ada yang pernah nampak tapi tak tau daun ni bole makan ker tak....

Aku dulu pun camtu gak sebelum kawin...da kawin ni banyak benda yg dulu tak tau jadi tau...yg tak perna jumpa yg tak pernah makan...dah khawin baru jumpa dan makan...

Kalu ikut mak mertua aku yg jawa ni...katanya panggil pucuk geti...lain2 orang tahu daun turi jer...apapun nama yang diberi bendanya tetap sama....

Oleh kerana sayur ni ada kat kebun jadi terasa nak makan jerrr pergi petik...yg biasanya petik mak aku'lah...harapkan aku....entah apa yg aku petik...aku masak jerr...petik tak pernah....tah kat mana pokonya pun aku tak tau...tapi takper nanti ada masa aku merayau kat kebun nak tengok pokonya....

Sayur ni sedap dan sesuainya buat masak lemak jer...masak lain selain lemak aku taulah camner...aku tak perna cuba masak lain pun kecuali masak lemak dan lemak dan lemak...---> camner'lah tak gebussss...ekekekeke


Jadi kali ni aku nak catit resepi'nya....sayur ni aku suka masak lemak...tapi lemak yg tak pedas sangat...sayur ni kalau dah masak lemak dia ada rasa pahit2 sikit....nak lebih terangkat tumbuklah sambal belacan pastu goreng ikan terubok masin atau ikan pekasam...perghhhh...memang sempurna hidangan tengahari tu...


Nama Resepi :- Masak Lemak Pucuk Geti / Daun Turi 
Sumber Resepi :- Wapikirsendiribeb

Bahan2

Secukupnya - daun turi / pucuk geti ---> disimpul
*1 labu - bawang besar
*segengam - ikan bilis
*1 biji - cili merah
1 sudu teh -serbuk kunyit
1 kotak - santan ' ayam brand '
Garam dan Gula secukupnya

Cara2

1.Kisar bahan2 bertanda ( * )

2.Panaskan santan dalam periuk yang sesuai dan tuangkan bahan2 kisar tadi.

3.Santan dah panas dan mendidih sedikit masukkan sayur kemudian perasakan dengan garam secukupnya.

4.Siap dihidangkan bersama sambal belacan dan ikan masin.


Selamat Mencuba..



2 ulasan:

  1. ui lama dah g tak makan sayur lemak turi ni, kalau tambah keledek ui bertambah manis ni

    BalasPadam
  2. ohhh tambah keledek yer...tak pernah cuba plak...selalu kalau masak bening pucuk manis jer saya tambah keledek...pastu buat sambal belacan dan goreng ikan masin....sedapnyaaa.....hehehe

    BalasPadam

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh