Selasa, Disember 20, 2011

How To Make N Tips ---> Apam PolkaDot

Assalamualaikum.....

Kali ni aku buat apam polkadot setelah sekian lama tak buat....hahaha walhal ini adalah kali kedua aku buat....dan kali ni aku buat mengikut resepi yg aku ambik dari sumber terbaik dari ladang resepi iaitu My Resepi...dan tah camner sewaktu membuatnya aku terubah beberapa cara kebiasaan untuk membuatnya....tapi taklah ketara sangat....masih mengekalkan resepi asal cuma dikala kehabisan dan kelebihan bahan aku pun sajer2jer cuba...hasil tak mengecewakan langsung...mabeles as alwaysss...ehehehe


***Hasil gambar menggunakan teknik photoscape....jimat ruang sikit...hehehehe

- Entry Wajib Baca Ada Di Bawah -
*
*
*
Dan kali ni juga aku nak terangkan dengan lebih jelas dan terperinci hasil siasatan juga percubaan cari pasal aku tentang tips dan cara2 nak buat apam polkadot yg comel dan gebu dan shedapppp.....ada 2 benda aku adjust dari resepi asal....

Pertama ialah sukatan susu.....sukatan asal 150ml....tapi leh kerana aku melihat kan adunan agak pekat jadi aku lebihkan 10ml susu cair...kadang ada jugak terlebih 15ml....tapi hasil tetap okay...tetap gebu....dan mungkin lebih gebu....

Keduanya pulak....resepi yg ada kat mana2 semua gunakan Esen Vanilla....tapi tiba2 aku punya esen vanilla habis dah....aku dah nak geram dah ni....tiba2 aku nampak esen ros yg aku beli tapi belum aku guna....jadi aku pun gunalah esen ros untuk cover bau telur yg ada.....ohhhh tak sangka sungguh....adunan terus berbau wangi dan lebih2 enak....memang beza dari esen vanilla....masa buat tu aku letak 2 penutup esen ros jadi bau wangi dia agak kuat...tapi kalo setakat nak bau ros sepoi2 bahasa boleh jer letak 1 penutup esen ros tu...atau lebih tepat 1 sudu teh.....

Walaupun aku taklah berapa banyak kali buat apam ni....tetapi tanpa pengurusan yg bijak...memang buat apam ni boleh menelan masa yg agak panjang....jadi seperti selalu aku akan mencari cara macamana nak percepatkan dan permudahkan dan tak serabut semasa proses buat apam ni.....

Pertama....sediakan atau sukat dulu bahan kering seperti gula dan tepung...walaupun dah sukat belum tentu boleh terus buat...ini dah terjadi banyak kali dengan aku....jadi aku sukat timbang awal2 pastu simpan dalam plastik atau bekas kedap udara....

Keduanya....standby juga inti yg nak digunakan....isi siap2 dalam plastik putih yg boleh dijadikan piping bag atau beli jer piping bag...kalaupun belum nak guna boleh simpan dulu dalam peti ais

Ketiga.....Jangan sibuk panaskan kukusan awal2....sebab nak memaipkan adunan dalam acuan sebenarnya  itulah yg memakan masa agak lama....sediakan satu dulang besar....habiskan paip adunan + inti + buat hiasan....dah siap semua barulah panaskan kukusan dan kukus....

Keempat....Biasakan selepas mengangkat adunan yg dah masak kecilkan api kukusan supaya air tak kering  dalam tempoh kita mengalihkan adunan yg dah masak untuk adunan yg nak dimasak...kecuali kalo korang ada lebih tray kukus....bolehlah sambung terus kukus adunan yg lain....dan lagi satu sebab aku suruh kecilkan api ialah supaya takderlah tengah2 mengukus air plak habis...nak didihkan air jer dah makan masa...silap2 apam pun jadi terbantut dari nak naik....

Kelima....melalui pengalaman aku yg tak seberapa ni....sewaktu mebahagikan adunan untuk diwarnakan...kita akan gunakan banyak bekas...katalah nak buat 4 kaler...mahunya 3 bekas kita gunakan....itupun dah banyak....jadi kalo nak buat 6 kaler ker 7 kaler ker mestilah lagi banyak bekas nak guna....makanya aku rajin lah sikit....walau mula cam leceh...tapi akhirnya aku sendiri yg senang tak yah nak basuh banyak2....guna hanya 1 bekas sahaja....kalo macam aku biasanya buat 4 kaler jer....jadi aku gunakan 1 bekas.....lepas adunan dah campur sebati dengan warna...alihkan masuk dalam piping bag...pastu basuh bekas... lap kering2.... baru letak adunan dan warna yg lain....teruskan guna cara yg sama untuk adunan dan warna yg seterusnya..!!!

Nampak tak....??? kan dah tak guna atau kotorkan banyak bekas lagi....apapun terpulanglah pada diri masing2 samada nak ikut atau tidak saranan2 aku ni....tiada paksaan....aku buat untuk menyenangkan kerja aku...relevan atau tak korang tentukanlah sendiri....bagi aku okay jer....saranan untuk diri sendiri sebenarnya pun.......kuikuikuikui

Okay.....malas dah nak potpet2 panjang2 sebab aku nak lompat kat blog aku yg satu lagi....nak komen pasal satu artis ini degan hasil kreatif'nya yg mengundang kontroversi...versi dia....aku cuma nak komen.....takder nak lebih2....nak komen jer....suka tak suka aku nak komen jugak.....sorry yer artis.....


Nama Resepi :- Apam PolkaDot
Resepi Asal :- My Resepi
Resepi Olahan :- Aku Sendiri

Bahan2

3 biji - telur dari peti ais
220grm - gula
275grm - tepung gandum
160ml - susu cair
3 sudu teh - baking powder
1sudu teh - ovallette
1sudu teh - esen ros
Inti - jem berperisa atau kaya
Beberapa jenis pewarna
Paper cup saiz almond london secukupnya
Plastik untuk dijadikan piping bag secukupnya

Cara-cara

1.Gunakan mixer untuk pukul telur dan gula...gunakan kelajuan yg paling tinggi dan mix sehingga telur dan gula Kembang Ringan

2.Masukkan susu cair...mix lagi

3.Masukkan pula tepung dan baking powder...mix lagi sampai sebati

4.Baru masukkan Ovalette....mix lagi Sampai Ringan dan betul2 sebati...baru masukkan esen ros

5.Ambik mangkuk kecik kemudian letak dalam 2 senduk adunan..letak pewarna yg dikehendaki....sebatikan warna dengan adunan...kemudian pindahkan ke dalam plastik bag piping....basuh bekas tadi pastu keringkan dan ulang lagi langkah2 tadi untuk mewarnakan adunan dengan warna yg lain....ini untuk mengelakkan dari penggunaan bekas yg banyak semasa membahagi adunan....

6.Jangan lupa masukkan juga jem atau kaya dalam piping bag....

7.Picit adunan separuh dari paper cup....kemudian paipkan pula inti yg disuka....pastu cover balik inti tu dengan adunan yg sama warna atau lain....( tak kisah....) pastu baru dot dot'kan dengan adunan lain yang bewarna kontra....kalau tak nak dot dot....buat nombor ke huruf pun boleh....lagi senang.....see picture...!!

8.Panaskan kukusan dan kukus gunakan Api Sederhana....apam ni tak guna masa yg lama untuk masak....jadi janganlah nak merayau-rayau kesana sini semasa apam ni dalam kukusan....resepi yg ada aku tengok ambik masa 10 hingga ke 15 minit katanya untuk masak....tetapi setelah aku perhatikan betul2....nak apam ni masak hanya dalam masa tak samapai 5 minit....aku tengok apam dah naik....tunggu jap dalam seminit dua aku terus angkat....kemudian aku kecikkan api kukusan.....baru gantikan dengan adunan lain....adunan dah naik atas kukusan baru kuatkan sikit api....begitulah seterusnya sampai habis.

9.Apam dah sejuk sikit baru simpan dalam bekas kedap udara....kalau nak simpanlah....aku kalu buat tak sempat simpan punnn....nasibbb lahhh...hehehe

Tips Tambahan

-Telur- dah nak guna baru keluarkan dari peti ais jangan keluarkan telur cepat sangat takut suhu telur bertukar dan itu juga kemungkinan akan mempengaruhi tekstur apam....

-Gula - aku blend dulu gula pastu baru aku sukat

Okay sampai setakat sini aku membebel....lain2 tips aku dah tulis kat atas....jadi sila rajin2 baca....pasti buat apam akan berjaya....!!!!

Selamat Mencuba...


9 ulasan:

  1. Assallamualaikum Dila..
    Cantiknya pam diaaa.. Macam2 corak ada ye. Ermm..Naz pun malas sikit nak buat apam ni sbb malas nk basuh mangkuk2 yg bnyk digunakan..hehehe..Dasar M betullah..

    BalasPadam
  2. salam...nak tanye nih...resepi awk ni ovellete taruk last sekali eh? ape ek beza kalau letak first dgn last? sorry tanya benda mcm nie...

    BalasPadam
  3. cahayamata >> waalaikumsalam

    mula2 saya nak beritahu yg resepi ni bukan 100% saya yg punya cuma saya ada ubah sedikit mengikut kesesuaian dan citarasa sendiri tapi basic masih sama....tentang soalan apa beza ovallete letak first dengan last....bagi saya ada bezanya...sebab saya dah cuba kedua-dua cara....kalo letak dulu biasanya apam akan jadi keras bila sejuk dan juga kurang gebu...tapi bila saya buat cara lagi satu yakni bila ovellete tu diletak pada bahagian terakhir...memang surprise yg apam tu jadi lembut dan gebu...apapun sebab yg utamanya kenapa letak dulu atau akhir hanya tuan sebenar punya resep yg tahu....harap maklum dan minta maaf jika jawapan saya kurang memuaskan...

    BalasPadam
  4. saya nak buat nanti..heheh tq for the resepi n cam senang je nak wat ??heheh


    -farah -

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi... stu adunan leh dpt brape??

      Padam
    2. Hi... stu adunan leh dpt brape??

      Padam
  5. Aslm,gune susu segar ke susu cair je

    BalasPadam
  6. Hi... klo wat stu adunan dpt brape ye??

    BalasPadam

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh