Jumaat, Jun 17, 2011

My Laksa

Assalamualaikum kawan2.......sapa suka makan laksa.....?? ???? hermmmm......ramainya yang suka.....suka suka jugak "like" jangan dilupakan yer....hehehehe
Apakah mimpi aku nak buat laksa ni....setiap satu resepi yang aku baut terutamanya resepi2 baru pasti ada ceritanya....setakat nak tepek resepi tanpa cerita makna disebaliknya adalah lebih baik aku tak payah ada blog....kan kan kan...???

Citernya gini....semalam hari rabu....aku suruh incik dd belikan laksam untu mak buka puasa....mak nak buka puasa biarlah kita kasik yg spesel kan....tengah2 mak buka puasa tu...si babang pun tanya dengan mangkuk dan sudu dah standby kat tangan..." mama...mana laksanya.....???" aku pun jawab..." laksa...?? mana ada laksa...laksam adalah...!!" terus ajer sibabang bertukar wajah....merajuk....aku suruh makan laksam langsung tak mahu......nak laksa jugak katanya....

Alih2 aku pu kata..."malam ni laksa takder....esok ada...esok mama buat yer...."padahal aku tak reti langsung nak buat laksa....nak imagine cara buat pun aku tak boleh.....walaupun kak ipar aku selalu buat....kak ipar aku pandai buat aku plak pandai makan....tak terlintas nak belajar sampai lah semalam dah anak aku cam orang mengidam....laksa yg kak ipar aku buat memang sedap....makanya aku jarang beli2 laksa ni....kalau dah terhingin sangat barulah aku beli....dan biasanya kalau beli kenapalah aku kata tak sedap ajer....aku pun tak tahu.....jangan marah yer org jual laksa....mungkin aku belum jumpa laksa beli yg sesuai ngan tekak kot....

Ok tanpa buang masa....aku akan kongsi resepi dan pengalaman aku me'laksa untuk pertama kalinya.....tak reti buat memang dengar cam susah...tapi sekali dah buat...mak aihhh senang giler sebab semua main hempuk jer dalam satu periuk....senang kan kan kan....


Laksa - campuran resepi mak dan kak ipar


Bahan Rebus

5 ekor ikan kembung
5 ekor ikan kembung sardin - aku saja guna dua jenis ikan untuk rasa yg lebih.....rebus dua jenis ikan tu...jangan lupa buang taiknya dulu kay....rebus ngan 3 keping asam keping ngan sesudu besar garam.
1 paket laksa kering - yg ni kena rendam dulu sampai lembut sikit pastu baru rebus samapi lembut betul...
1 paket laksa basah - yg ni plak rebus lebih kurang jer....

Bahan Kisar

2 biji bawang besar merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar belacan
4 batang cili merah
6 batang cili padi

Bahan Lain

3 sudu besar cili giling
5 keping asam keping
3 kuntum bunga kantan
2 genggam daun kesum
2 kiub ikan bilis knorr

Bahan Hiasan 

Telur Rebus
Daun Salad
Cili Merah
Cili Padi
Bawang Merah

Cara2nya

1.Sediakan periuk untuk kuah....kemudian kisar kedua jenis ikan yg direbus tadi dengan sedikit air...sebelum blend asingkan dulu isi ngan tulang....buat lebih kurang jer...cumanya kalau asingkan isi ngan tulang betul2....dah blend isi tak yah tapis...tapi masa blend bahagian tulang dan kepala selepas tu kenalah tapis jadi takderlah isu tercekik yer....nak2 yg makannya budak2...
2.Kemudian campurkan juga bahan yg diblend tadi ( bawang merah + bawang putih + cili merah + cili padi + belacan ) kedalam periuk berisi ikan yg dikisar tadi
3.Campurkan juga cili giling dan asam keping kedalam periuk....renihkan....dan boleh tambah air mengikut kepekatan yg disukai.
4.Perasakan dengan garam dan gula juga 2 kiub ikan bilis knorr untuk rasa yg lebih lazat
5.Didihkan sekali daun kesum dan bunga kantan yang dihiris halus atau dibelah 4
6.Didihkan lagi lebih kurang 5 ke 10 minit kemudian matikan api
7.Hidangkan dengan bahan hiasan seperti telur rebus yg dibelah 4...bawang merah + daun salad + cili merah + cili padi yg telah dihiris halus.

Tips Tambahan

1.Untuk hiasan tu boleh jugak kalau nak letak hirisan nenas atau limau kasturi....tapi untuk laksa yg aku buat ni rasa masanya dah cukup jadi kalau tak perah limau atau makan dengan nenas pun tak berapa sedar...
2.Kalau malas sangat nak asingkan isi ngan tulang...boleh ajer kalau nak blender jer semuanya....tapi pastu jangan lupa tapis yer....
3.Kalau tak nak pedas...boleh kurangkan kuantiti cili padi....cili giling digunakan untuk mencantikkan warna kuah...idakler kelabu jer....

*****

 Look nice n great tasty........

 Laksa ni sangat sedap dimakan dengan bawang....ada rasa manis dalam bawang yg dihiris ni...


Untuk incik dd yg baru balik kerja....hi tea ngan laksa.....incik dd kata dah boleh bukak gerai nih....hermmmm


Selamat mencuba kawan2....


2 ulasan:

  1. sedap... saya juga hantu laksa. tapi, lama dah tak buat, asyik membeli jer...

    BalasPadam
  2. @Naimatul Hafizah Nor Rodin

    buat sendiri lebih puas hati....kadang teringin belilah jugak....tapi mustinya kuciwa...ada pernah beli laksa kat satu gerai...alahai kuah tak macam kuah laksa tapi lebih macam kuah asam rebus....nasiblah.....hehehe

    BalasPadam

Nak Komen Boleh....Tak Nak Komen Pun Boleh